Potpisan Ugovor o uslugama rane operatorske pomoći za automatizovani metro sistem u Beogradu sa francuskom kompanijom „RATP Developpement S.A.“

Ugovor o uslugama rane operatorske pomoći sa francuskom kompanijom „RATP Dev“ potpisan je 13.01.2023. Saradnja za tri linije metro sistema u Beogradu, koji će biti pušten u rad 2028. godine će trajati jednu godinu, uz mogućnost produženja za još jednu godinu. Od 1. marta 2023. godine „RATP Dev“ pomagaće Sekretarijatu za javni prevoz Grada Beograda i preduzeću „Beogradski metro i voz“ tako što će, primenjujući svoje iskustvo i stručnost međunarodnog operatera, analizirati funkcionalnu fazu projekta i specifikaciju metro sistema na osnovu čega će davati savete. Posebna pažnja biće usmerena na iskustvo putnika, bezbednost, koncepte upravljanja, održavanja i optimizaciju troškova.

Nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju između Grada Beograda i „RATP Dev“ u junu prošle godine, ovim drugim korakom francuskoj kompaniji poverena je pomoć gradu u optimizaciji projekta budućeg metro sistema u Beogradu.

Projekat potpuno automatizovanog metroa u Beogradu predstavlja najobimniji i najvažniji infrastrukturni projekat u Srbiji. Planirana mreža metroa sastoji se od Linije 1 (21,8 km, 21 stanica, otvaranje 2028. godine), Linije 2 (24,2 km, 26 stanica, otvaranje 2030. godine) i Linije 3 (23 km, 22 stanice).

Zamenik načelnika Gradske uprave grada Beograda i sekretar Sekretarijata za javni prevoz Predrag Lukić izjavio je tim povodom zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora kojim se  uspostavlja saradnja sa  francuskom kompanijom „RATP“.

–  Imamo velika očekivanja od ove saradnje i nadamo se da će kompanija „RATP“ na najbolji mogući način implementirati svoja znanja i iskustva, stečena u upravljanju metro sistemima u svetu i u projekat beogradskog metroa. Dugo se čekalo na početak izgradnje i realizacije ovog projekta, te smo ostvarivanjem ove saradnje jedan korak bliže cilju – rekao je Lukić.

V.d. direktora JKP „Beogradski metro i voz“ Andreja Mladenović je podsetio da projekat Beogradski metro predstavlja najveći i najvažniji infrastrukturni projekat koji će se graditi u narednom periodu u Beogradu, ali i u celoj državi Srbiji.

– Od velikog značaja za ceo projekat biće uključivanje kompanije RATP, koja će svojim znanjem i iskustvom doprineti boljoj i bržoj realizaciji ovog veoma značajnog projekta za našu zajednicu – ukazao je Mladenović.

Glavna izvršna direktorka „RATP Dev“ Iba Fares naglasila je da je počastvovana što je Grad Beograd pružio poverenje ovoj kompaniji.

– Radujemo se što ćemo svojom stručnošću u funkcionisanju multimodalnih, integrisanih mreža javnog prevoza doprineti smeloj urbanoj viziji Beograda. Naši stručnjaci u Parizu, a sada i u Srbiji, angažovani su kako bi obezbedili svakodnevno efikasno funkcionisanje i najbolje iskustvo putnika kada se otvori budući metro bez vozača, nudeći istovremeno neprekidno usavršavanje lokalnog osoblja – izjavila je Fares.

Ugovor su potpisali gradski sekretar za javni prevoz Predrag Lukić, v. d. direktora Javnog komunalnog preduzeća „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović i izvršna direktorka francuske kompanije „RATP Dev” Iba Fares. Događaju su prisustvovali gradonačelnik Aleksandar Šapić, gradski menadžer Miroslav Čučković, ambasador Republike Francuske Pjer Košar, predstavnici Ekonomskog odeljenja Ambasade i kompanije RATP Developpement S.A.

 

 

 

 

 


Štampa