Планови развоја БГ:воза

Мастер планом саобраћаја у Београду, документом који је усвојила Скупштина града Београда, дефинисане су трасе будуће две линије метроа и четири линије градске железнице – БГ:воза.

Планиране линије БГ:воза су:

Линија 1: Батајница – Београд Центар – Овча, дужине 31,3 km

Планом су предвиђене нове станице/стајалишта: Батајница Исток, Белвил, Сајам и Макензијева. Нови тунели на деоници Земун - Тошин бунар дужине 1.9 km. Нови колосек на деоници Батајница – Београд Центар у дужини од 19,3 km.

Линија 2: Београд Центар – Ресник – Београд Центар, дужине 11,9 km

Планом је предвиђена нова станица/стајалиште Кошутњак.

Линија тренутно саобраћа на релацији Овча - Ресник - Овча, дужине 23km, до успостављања линије 3.

Линија 3: Макиш - Раковица - Карабурма - Макиш, дужине 13,7 km

Планом су предвиђене нове станице/стајалишта: Макиш, Водоводска, Кошутњак, Макензијева и Вука Врчевића. Станица/стајалиште Кошутњак се поклапа са Линијом 2, а станица/стајалиште Макензијева се поклапа  са Линијом 1.

Линија 4: Нови Београд – Аеродром Никола Тесла - Национални стадион - Нови Београд, дужине 16,2 km

Планом су предвиђене нове станице/стајалишта: Ауто пут, Аеродром Никола Тесла, Сурчин. Нови колосек дужине 16,2 km. Станица/стајалиште Белвил се поклапа са Линијом 1.

Како је било планирано током 2019. године град Београд је системом БГ:воза повезан са приградским општинама Лазаревац, Барајево, Младеновац и Сопот.

У току је ремонт пруге преко Мале Крсне (Раковица – Јајинци – Мала Крсна), тако да сви возови (путнички и теретни) саобраћају преко станице Младеновац, па тиме и број полазака на релацији Младеновац – Ресник – Београд Центар не може бити већи. По завршетку радова створиће се услови за повећање броја полазака на овој релацији.


Штампа