Потписан Меморандум о разумевању са француском компанијом RATP Group

14.06.2022. потписан је Меморандум о разумевању са француском компанијом RАТP Group у коме је изражена жеља да ова реномирана компанија постане "рани оператер" београдског метроа.

Рани оператер значи да ће RATP саветовати Владу Републике Србије и Град Београд како би се у поступку пројектовања, пре свега метро станица, добили максимални комерцијални ефекти за град и обезбедио максимални комфор путника. После потписивања Меморандума о разумевању почињу преговори о уговору који ће бити део међудржавног споразума Србије и Француске о изградњи београдског метроа

RATP група је једна од највећих светских компанија у области управљања јавним транспортним системима путника и трећи највећи оператер градског превоза на свету.  Присутна је у 14 земаља и на четири континента и запошљава 69.000 људи. RATP интензивно ради на развоју, раду, одржавању и модернизацији иновативних система јавног превоза, истовремено испуњавајући потребе путника за мобилност. Свакодневно управља са осам видова превоза, метро, ​​трамвај, градски и међуградски аутобуси, регионални возови, итд а такође је присутна у новом ланцу мобилности (аутономна возила, самоуслужни електрични скутери, заједничко коришћење аутомобила, дељење аутомобила, паметна и повезана паркиралишта). Између осталог, управља метроом у Паризу и многим другим градовима у свету.


Штампа