Пословна конференција : Климатски неутрални и паметни градови

У Француској амбасади одржала се пословна конференција на тему „Климатски неутрални и паметни градови". Конференција, у организацији Француско-српске привредне коморе (CCIFS) у сарадњи са Амбасадом Француске у Србији, прва је у низу догађаја пројекта The quest for net Zero  покренутог на иницијативу CCIFS клуба за одрживи развој, а у контексту усклађивања српске привреде са Зеленом агендом ЕУ.

Конференција је за циљ имала да представи француске експертизе у сектору одрживог развоја и заштите животне средине кроз најсавременије пројекте водећих компанија.

На отварању конференције амбасадор Француске у Србији, господин Пјер Кошар, поздравио је све присутне и истакао да је управљање урбанизацијом суштинско питање за нашу планету и за будуц́е генерације. Осврнуо се на ситуацију у Француској у којој је већ трећина општина у програму паметних градова додавши да је та земља један од кључних играча у решавању изазова паметне мобилности. Државна секретарка у Министарству рударства и енергетике, госпођа Јованка Атанацковић, истакла је важност ове теме и осврнула се на чињеницу да највише загађења долази из енергетског сектора, те да је одговор на превазилажење ове ситуације прелазак на обновљиве извора енергије, електрична возила и мобилност. Додала је да је министарство у том смислу направило сет закона којим је створен нови оквир за унапређење производње топлотне и електричне енергије из обновљивих извора. Потпредседник Француско-српске привредне коморе, господин Филип Тил, осврнуо се на компаније чланице коморе истакавши да је ова конференција показатељ да су оне у потпуности посвец́ене одрживом приступу. Њихова социјална, друштвена и еколошка посвец́еност превазилази законске обавезе, чиме оне доприносе добробити локалног становништва, националном развоју и компетитивности српске привреде.

 На панелима су представљени неки од најиновативнијих модела за урбани развој који омогућавају побољшање квалитета живота у градовима, уз смањење емисија штетних гасова.

Франуска предузећа Schneider Electric, Veolia, RATP Dev, Atos, Dassault Systems, уз допринос локалних чланица Коморе АК Мирослав Стојановић у сарадњи са Wolf Theiss i Placemaking Western Balkans, учествовала  су у два панела: „Паметна мобилност" и „Климатски неутрални градови", док су представници Министарства рудраства и енергетике, Министарства финансија, заједно са Европском инвестиционом банком и Делегацијом ЕУ у Србији дали своја тумачења на ову тему и представили планове за будућност. Такође, један панел био је посвећен и локалним стартаповима у домену зелених технологија.

(извор: https://www.ccfs.rs/sr/novosti/n/news/poslovna-konferencija-klimatski-neutralni-pametni-gradovi.html

 


Штампа