Истамбулски метро у посети ЈКП „Београдски метро и воз“

Стручни тим ЈКП „Београдски метро и воз“ предвођен директором Андрејом Младеновићем угостио је данас високу делегацију из Истамбулског метроа у циљу размене информација и нових знања у области пројектовања, изградње и одржавања метро система.

Менаџер за пословни развој Алпер Хактан Арсал и менаџер Центра за дизајн метроа у Истанбулу Eртан Топракал презентовали су домете, резултате, пројекције за наредни период и план развоја, посебно истакавши да је Истанбул једини град у свету у којем се врше радови на чак седам линија метроа истовремено, без застоја. Ова реномирана турска компанија надлежна је за управљање и одржавање не само свих осам линија метроа у овом граду, већ и четири линије трамваја и две линије лаке железнице, што је пренесено у бројке више од 243 km шинских система, са укупно 234 станице и скоро три милиона путника дневно.

Током посете, колеге из Истанбула упознате су са основама изградње београдског метроа, као и свим специфичностима и новинама које ће бити спроведене током овог пројекта од националне важности. Представљени су и детаљи, од мапа и трасе три линије метроа у Београду, радова на изградњи Депоа на Макишу, БИМ платформе и креирања комплетног дигиталног близанца пројекта, тзв. ГОА4 модела потпуно аутоматизованих возова, иновативног решења у области напајања струјом, до важних елемената у области безбедности и сигурности система. Истамбулски стручњаци изразили су велику заинтересованост за пројекат београдског метроа, наводећи да ће метро у Београду бити од непроцењивог значаја за развој мобилности и јавног саобраћаја у српској престоници, и шире, за свеобухватни друштвено-економски развој Србије. На крају, истакли су спремност да својим вишедеценијским искуством и знањем подрже ефикасну реализацију овог пројекта.


Штампа